Het begrip ‘verlichting’ duidt in het westen op een tijdperk waarin zich in de wetenschap en technologie een revolutie voltrok. In het oosten heeft het begrip ‘verlichting’ een totaal andere betekenis. Het betekent het doorgronden van de werkelijke aard van de mens en daarmee in verbinding staan. Ook gaat het oosten uit van eenheid met het bezielde universum en onze intelligente planeet.
Maar het is de kunstmatige laag over de werkelijkheid, de technologie, die ons een spiegel voorhoudt. Want met betrekking tot de meest geavanceerde robots kunnen we ons de vraag stellen: “Zijn deze bezield, emotioneel en ontwikkelen ze bewustzijn?” Indirect impliceren we dat dit ze menselijk maakt. Dit is tevens het thema waar Yfke Laanstra in haar boek Bits, Bytes & Bewustzijn onderzoek naar doet. In dit boek staat de vergelijking tussen de mens als biologische computer tegenover de technologische computer centraal. Dit is een noodzakelijke vergelijking. Het leert ons namelijk de leegte te onderscheppen die we creëren als we blijven handelen vanuit het Transhumanistische gedachtegoed: de gedachte dat we de menselijke biologie moeten en kunnen overstijgen. Ik ben van mening dat deze beweging (computer)technologie inzet om ons ego te vergroten, niet ons welzijn. Want zonder bewustzijn handelen we automatisch en verschillen we in feite niet meer van robots.
Het Transhumanisme kent drie voornaamste ideeën:
- Lang leven (onsterfelijkheid), hoge mate van intelligentie en hoge mate van welzijn. Dit streven resulteert in de ontwikkeling van Singulariteit: Het punt waarop we worden ingehaald door computertechnologie, bijvoorbeeld een robot die autonoom kan handelen, zichzelf repliceert en besluiten neemt op basis van algoritmes en daarmee niet langer afhankelijk is van programma’s of programmeurs.
- Alle technologische ontwikkelingen bevinden zich momenteel in een exponentiële groeifase door de evolutie van de transistor, de basis voor de computerchip, welke onderhevig is aan ‘Moore’s law’: Elke 12 tot 18 maanden verdubbeld de capaciteit van de chip. Dit maakt onder anderen nanotechnologie, kwantumcomputering, genetische engineering, virtual reality en artificial intelligence mogelijk. Dat levert interessante signalen op waarvoor ik je graag naar Yfke’s boek verwijs.
- Alles tezamen gaan we richting een virtuele BIG BANG: “Volledig zichtbare samensmelting van biologie met computertechnologie,” (Laanstra, 2017).
De ziel
Laanstra stelt dat ons fysieke lichaam te vergelijken is met de hardware van een computer en ons mentale- en emotionele lichaam met de software. Dat betekent dat het astrale- en spirituele lichaam niet meer tot deze vergelijking behoort. Waartoe dan wel? “Je ziel,” antwoordt het boek. [1]Je Zijn dat voorbij ruimte en tijd gaat. Het mentale lichaam is verstrengeld met het fysieke lichaam in het hoofd, het emotionele lichaam in het bekken en de romp en het zielsniveau behoort tot het hart. Het is dan ook niet gek dat de mens streeft naar zingeving, ontplooiing en creatie. Als het lichaam is opgebouwd uit elementen van de natuur en identiteit, persoonlijkheid en ego met bijbehorende gedragspatronen te vergelijken zijn met computerprogramma’s, waar komt dan de scheppende eigenschap van de mens vandaan?
Eerder schreef ik daar dit over:
“Behalve dat de mens met rede begiftigd is, is ze ook bezield met creativiteit en het vermogen tot het voortbrengen van kunst. Dit is voor mij het bewijs voor het bestaan van de ziel! Er is geen sprake van slechts het brein en stimuli, omdat creativiteit omwille van het maken van kunst geen eerste levensbehoefte is. Kunst heb je niet nodig om te kunnen overleven. Hierdoor zullen er geen puur fysieke stimuli aanwezig in het lichaam, waar de hersenen onderdeel van zijn, die aanzetten tot het creëren van kunst. Het geprikkeld zijn om kunst voor te brengen moet dus komen van iets wat niet fysiek is: de ziel.”
Als dit is wat ons menselijk maakt dan is het van belang om onze passie te voeden. Komt deze werkelijk vanuit je hart, je ziel, dan is passie dus niet gebonden aan ruimte en tijd, toekomst en verleden. [2]“Werkelijke passie is gebonden aan het heden.” Het beleven en uitdragen van je passie zou je je missie kunnen noemen.”
Het bewustzijn
Iedere computer heeft een Operating System. Gelijk aan het onderbewustzijn van de mens, waarin neigingen en patronen zich vastzetten. Het is van belang om dit programma te activeren door bewuste waarneming, opdat we bewuste keuzes kunnen gaan maken. De juiste emoties, gedachten, overtuigingen en intenties dienen de werkelijkheid vorm te geven. Dit is onze missie. Hiervoor zou je je niet langer moeten identificeren met je identiteit, maar het ego overstijgen om zodoende in te tunen op het niveau van bewustzijn ofwel bewust Zijn. Daar zijn we immers allen gelijk en met elkaar verbonden.
Yfke Laanstra biedt een tegenwicht voor het eenzijdige Transhumanistische gedachtegoed dat hierop aansluit: Holistic Hacking is de Nederlandse vertegenwoordiging van Consciousness Hacking door Mikey Siegel. “Een multidimensionale benadering van gezondheid, welzijn en menselijk potentieel,” (Laanstra, 2017). Het uitgangspunt is dat we fysieke, mentale, emotionele, spirituele en astrale wezens zijn en dat de kijk op implicaties en applicaties van (computer)technologie moet veranderen. Technologie moet daarentegen in dienst staan van welzijn, bewustzijn, zingeving, meditatie, contemplatie en introspectie.
De wetenschap heeft nog steeds moeite om het autonome bewustzijn te erkennen en te verklaren. Het wereldwijde web lijkt op het complexe web dat ons brein vormt. Daarachter bevindt zich volgens Laanstra nog een netwerk: het collectieve bewustzijnsveld waar we via onze biologische computer op in kunnen loggen. De pijnappelklier is hier het biologische wifi-signaal. Er gaat in wezen meer informatie van ons hart naar het brein, wat het hart tot ons zenuwcentrum maakt. Deze communicatie verloopt neurologisch (via het autonome zenuwstelsel), hormonaal, biofysisch door middel van geluids- en drukgolven en via elektromagnetische velden. Met een elektrocardiogram (ecg) kan het elektrische veld van het hart worden gemeten. Het blijkt dat deze ongeveer 60 keer groter is in omvang dan de hersengolven, gemeten door een elektro- encefalogram (eeg). Meet je het door het hart geproduceerde magnetische veld met een magnetocardiogram, dan blijkt deze 5000 keer sterker te zijn dan die van de hersenen.
Elektromagnetisme
Zoals de virtuele realiteit is opgebouwd uit nulletjes en eentjes, bits & bytes, zo zijn wij opgebouwd uit energie en frequenties. Laanstra beschrijft het heel mooi: “De innerlijke chemische fabriek bevindt zich in een zee van elektromagnetische energiefrequenties, wat het samenspel verklaart tussen onze mentale, emotionele en fysieke activiteiten.”
Alles bestaat uit energie of elektromagnetisme en heeft elektromagnetische uitstraling in de vorm van golven en frequenties. Elk proces in ons lichaam heeft een elektrische lading en elk chemisch proces heeft een elektrische puls nodig. Levende systemen communiceren op celniveau door uitwisseling van elektromagnetische signalen. Komt het cellulaire signaal van zender en ontvanger overeen? Dan vindt er activatie plaats. Ziekten of aandoeningen kunnen dus gezien worden als elektromagnetische verstoringen. Zelfs bewustzijn heeft een elektromagnetische basis. Maar onze hedendaagse kunstmatige frequenties, wifi, elektrische apparaten et cetera zorgen voor een artificiële sub-realiteit die ons in een constante staat van stress, angst en zorgen vastzet. Het verstoort onze biologische computer en maakt ons ziek.
Transformatietijdperk
Technologie moet niet in het teken staan van het vergroten en uitdragen van het ego, maar moet ingezet worden om welzijn en bewustzijn te bevorderen. Alleen zo kunnen we de wereld op aarde beter maken. Gelukkig heeft elke trend een tegenbeweging. Daardoor creëren we niet langer slechts een Informatietijdperk, maar ook een Transformatietijdperk waarin ruimte ontstaat voor welzijn, bewustzijn en creativiteit.
Al het artificiële is in het evenbeeld van de mens gemaakt. Dat betekent dat beiden beelden geheimen bevatten, want in hoeverre kan de mens zichzelf kennen? Als we alleen met behulp van de hersenen verklaren, zijn we onderhevig aan selectieve perceptie. Een boodschap passeert mechanisme filters voordat deze bij een ontvanger aankomt. Deze mechanisme filters zijn: selectieve aandacht, selectieve waarneming en selectief onthouden. Selectieve aandacht wil zeggen dat een persoon alleen aandacht heeft voor datgene wat bij zijn opvattingen en belangstelling past. Selectieve waarneming houdt in dat men tijdens het waarnemen (perceptie) alleen datgene oppikt wat op dat moment zinvol voor hem of haar is. Daarbij is men ook nog eens geneigd de inhoud van datgene te vervormen tot dat wat hij in eerste instantie al deed vermoeden. Selectief onthouden houdt in dat de mens alleen die informatie onthoudt die bij zijn referentiekader aansluit. Deze mechanisme filters zijn onderdeel van de hersenen.
Wanneer de mens over zichzelf gaat nadenken zal zijn zelfbeeld evenals zijn reflectie altijd gekleurd zijn. Een persoon kan zo niet tot zijn werkelijke zelf, zijn ziel, komen. We zijn resonerende wezens die bestaan uit frequenties en alles wat elektromagnetisch geladen is, staat in interactie met ons eigen elektromagnetische veld. De langetermijn effecten van onze technologie moeten we nog ondervinden, daarom is notie van de kwantumrealiteit noodzakelijk. Waar de zintuigen slechts in contact staan met de stoffelijke wereld, onderzoekt de kwantumfysica een multidimensionale realiteit voorbij waarneming, ruimte en tijd. In mijn optiek de ziel, die werkelijk voelt wat we nodig hebben.
[1] AURORA Blog, Ikigai, Lisa Klaassen 2017
[2] AURORA Blog, Ikigai, Lisa Klaassen 2017
{Bits, Bytes & Bewustzijn , op het snijvlak van computertechnologie en menselijk potentieel – Yfke Laanstra – Uitgeverij Edicola/Bres – ISBN 9789492500151 – prijs 19,95 euro}
{Beelden: Ex Machina 2014 / Matrix door Dako Huang}
Yfke Laanstra
juli 19, 2017
Dankjewel voor deze prachtige recensie Lisa 🙂