We leven in een bijzondere tijd. Sommige bronnen spreken zelfs over de dageraad van een Nieuwe Tijd. Een tijd waarin we de kans krijgen een paradijs op aarde te creëren. Waarin we ons niet door hebzucht laten leiden. Een tijd waarin we de leus ‘vrijheid, gelijkheid, broederschap’ eindelijk recht zouden kunnen doen. Deze dageraad wordt ook gekenmerkt door chaos. Of zoals de Trendrede van 2017 (waarover meer in een volgende blogpost) het beschrijft: “We zitten in de kreukelzone van een waardenwending.” Alleen in chaos ontstaat een nieuwe orde. Is het in het klein niet hetzelfde? Als je je kamer opruimt, maak je dan niet eerst een heleboel rommel voordat er een nieuw systeem ontstaat? Het is misschien moeilijk voor te stellen met alle negatieve berichten in de media, maar we leven echt in de meest vreedzame tijd ooit. Het is makkelijk te wijzen naar de anonieme ander, maar een waardenwending haalt ook het lelijke overhoop dat een nieuwe plek moet krijgen, het liefst in het licht.
Deze tijd wordt gekenmerkt door lichtbrengers. Ook wel ‘lightworkers’ genoemd. Deze zouden de aarde op dit moment bijstaan in het pad naar dit paradijs. Dit doen ze door middel van hun specifieke energie, positieve overtuigingen en creatieve innovatieve oplossingen. Wat je daar ook van mag vinden, of je jezelf nu beschouwt als lichtwerker of pionier, of juist niet omdat je daarmee je schaduwzijde voor je gevoel ontkent, het licht in de mens verlangt ernaar te stralen als nooit tevoren. Het laat zich niet langer ontkennen. In deze westerse vrije wereld zijn we in principe vrij om het licht in ons naar buiten te brengen. Dat is een groot goed. Deze pioniers tonen het pad. Duurzaamheid is de weg.
Ontdekkingsreis naar een duurzame wereld
In het voorwoord van het boek Ontdekkingsreis naar een duurzame wereld van Annouk Post noemt Pierre Hupperts Annouk een lichtbrenger. Iemand die zich op intuïtieve en sensitieve manier al veertien jaar lang bezighoudt met duurzaamheid. Annouk studeerde Forecasting & Styling aan het Amsterdam Fashion Institute (AMFI) en volgde het masterprogramma Fashion, Design & Strategy aan ArtEZ. Ze bedacht allerhande duurzame concepten, lanceerde in samenwerking met Charlie+Mary het label Harry – Find your Tune en werkt sinds 2014 als communicatiemedewerker bij de Fair Wear Foundation. Haar pas verschenen boek is een persoonlijk document dat haar dromen, wensen en haar verlangen naar een duurzame wereld weergeeft.
Toen ik hoorde van dit boek was ik onmiddellijk geraakt (en trust me dat heb ik niet snel). Deze dromen, wensen en verlangens zijn namelijk de mijne (en waarschijnlijk ook die van jou). Al een tijd liep ik rond met het idee een soortgelijk boek te schrijven, maar zoals Elizabeth Gilbert beschrijft in Big Magic; ideeën zijn nooit van jou alleen. Ze leven (ja, echt!) in de kosmos en wachten geduldig op een moeder of vader die hen het leven wil schenken. Daar kun je volgens Elizabeth maar beter niet rouwig om zijn; niets is werkelijk ons bezit.
Annouk schrijft en ik hoop dat zoveel mogelijk mensen die boodschap horen, dat wij als mensen nu eindelijk de verantwoordelijkheid dienen te nemen voor de aarde en alles wat erop leeft: “We moeten wakker worden en ons bevrijden uit de stand ‘automatische piloot’. Het is tijd massaal te kiezen voor verandering.” Volgens haar (en ik kan dat alleen maar onderstrepen) staan we in de startblokken van een grote omwenteling en hebben we een nieuwe betekenis van het begrip ‘luxe’ nodig: “We moeten tot het inzicht komen dat we pas echt kunnen genieten van de mooie dingen des levens wanneer deze in balans zijn met de mens en de natuur. In dit bewustwordingsproces kijken we in de spiegel. Naar onszelf. Naar onze echte verlangens. Immers: een betere wereld begint bij jezelf!” Ik zou deze hele blog alleen maar kunnen citeren uit dit boek, want Annouk gelooft, net als ik, dat bij de bewustwording van ons handelen, consumeren en produceren, onze identiteit een cruciale rol speelt. Ze haalt hierbij spiritueel leraar Anodea Judith aan: “Verruiming van ons identiteitsbesef is een van de sleutels tot bewustzijnsverruiming.” De opbouw van de zes hoofdstukken (voeding, plezier, actie, liefde, communicatie en wijsheid) reflecteert deze bewustwordingsreis waarbij identiteit centraal staat.
Een duurzame belofte voor de toekomst
In elk hoofdstuk geeft Annouk voorbeelden van duurzame initiatieven, merken en concepten die haar persoonlijk hebben geraakt of zijn bijgebleven. Andere bekende (inter)nationale duurzaamheidspioniers (plant foodie Lisette Kreischer, slow lifestyle expert Kyra de Vreeze, sustainable fashion label Studio Jux) passeren hierbij de revue evenals verschillende design initiatieven en duurzame merken. Post laat spelenderwijs zien hoe je je leven duurzamer kunt inrichten door middel van voeding, de manier waarop we plezier beleven, actie voeren, onze liefde uiten (en geluk meer en meer tot leidraad maken in ons leven), hoe we communiceren ( of onze verhalen vertellen -meer en meer via producten-) en hoe we ons gezond verstand inzetten voor duurzame ontwikkeling.
Eigenlijk is dit boek een pleidooi voor een bewustere toekomst op meerdere niveau’s. Het is een getuigenis van hoe persoonlijke ontwikkeling hand in hand gaat met onze collectieve ontwikkeling als mens. Post citeert de Amerikaanse filosofe Maxine Greene: “Social communication is the capacity, both creative and moral, to envision alternative possibilities for our communities and our world.” Bovendien geeft het een visie op een werkelijk duurzame wereld en hoe deze eruit kan zien. Post ziet ons als de scheppers van onze toekomst. Zelfreflectie zal hierbij de komende jaren de boventoon blijven voeren. We onderzoeken onszelf, ons handelen en onze plek in het grote geheel. We verlangen naar een nieuwe balans die ruimte schept voor een bewustere wereld omdat we voelen dat het anders moet (en kan). Dat doen we zowel persoonlijk als collectief; deze processen gaan hand in hand.
In de inleiding analyseert Post de film (en het boek) Sjakie en de Chocoladefabriek en noemt de gouden en zilveren wikkels van de chocoladerepen: “een belofte van de maakbaarheid van een schitterende toekomst.” Dat is haar boek zelf ook geworden. Laten we deze belofte met liefde en aandacht inlossen. Belofte maakt nu eenmaal schuld.
{Ontdekkingsreis naar een duurzame wereld – Annouk Post ++ Uitgeverij ArtEZ Press ++ ISBN 978 94 91444 28 9 ++}
{Bovenstaande foto’s zijn gemaakt voor AURORA door Jan Arsenovic op de Haarlemmerdijk bij Vinnies en Sukha}
2 Comments: